HPV

HPV2021-04-26T19:08:51+00:00

HPV

Mi a HPV és milyen típusai vannak?

A HPV igen kicsiny vírus, melynek örökítő anyaga DNS és a hámsejteket fertőzi. A papilloma vírus számos típusa különböző állatokban is előfordul (őzek, rágcsálók stb). Az embert fertőzni képes „emberi” (humán) papilloma vírusnak is több, mint 100 típusa ismeretes, melyeket megfelelő sorszámmal jelölünk. Az elnevezés onnan származik, hogy a HPV jellegzetes növedéket, papillomát, szemölcsöt okoz a fertőzött hámban. Ezeknek azonban csak egy része, kb. 15-20 típus, az u.n. nagy kockázatú („high risk”) okoz rosszindulatú daganatokat, elsősorban méhnyakrákot. A legelterjedtebb a 16 és 18-as típus, mely Európában és hazánkban is a leggyakoribb méhnyakrákot és diszpláziát okozó vírus (az esetek több, mint 70%-ért felelős). Emellett azonban a 31, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58 …stb. is rákkeltők lehetnek.

Az u.n. kis kockázatú („low risk”) típusok, különösen a 6-os és 11-es, sem teljesen veszélytelenek, ugyanis az igen gyakori, a bőrön és nyálkahártyákon megjelenő szemölcsök többségéért felelősek. A nemiszerveken előforduló condylomák (többnyire nagyobb, kiterjedt területen mutatkozó karfiol-szerű növedékek, „függölyök”) igen kellemetlenek, ugyanis kiírtásuk nehéz és más emberre is fertőzőek.

A világon mintegy 660 millió ember fertőzött HPV-vel, ezek közül félmillióan betegednek meg méhnyakrákban és csaknem 250 ezeren halnak meg évente. A fertőzöttek közül azonban nem mindenkiben alakul ki rosszindulatú daganat. Ennek magyarázatát a következő szakaszokban olvashatják.

Miért rákkeltő (onkogén) a HPV?

A HPV a méhnyak hámrétegének (és egyéb hámok) legalsó, még éretlen sejtekből álló rétegét fertőzi, mivel ott vannak meg azon anyagok, melyek a vírus szaporodásához szükségesek. A hám érésével együtt a HPV is „érik”, azaz különböző korai („early”) vagy késői („late”) vírusfehérjék termelésére készteti a sejtet. Amikor a megfelelő fehérjék és a vírus DNS rendelkezésre áll, a vírus „összeszerelődik”. Ekkor a vírus részecske már a hám felső rétegében van és a hámsejtekkel együtt leválik a felszínről és bekerül a hüvelyváladékba. Bizonyos körülmények között azonban a HPV DNS beépülhet a sejt DNS-be és ott rejtve maradhat, nem következik be a vírusrészecskék képzése és a vírus nem hagyja el a szervezetet. Ilyen esetekben a beépült vírus („vírus integráció”) kóros információt közvetít a sejt számára és az a vírus egyes fehérjéit elkezdi termelni. Ezen fehérjék között van két olyan fehérje („E6, E7”), mely a sejtszabályozás két kulcsfontosságú regulátorával, „tumor szuppresszor” géntermékével (p53, RB) interferál. Ennek az lesz az eredménye, hogy a sejtszabályozás felborul, a gátló mechanizmusok nem működnek és a sejt fokozott szaporodás állapotába kerül. Ezen „korlátok nélküli” szaporodás közben újabb génhibák következhetnek be és a normális megjelenésű és funkciójú sejt daganatsejtté alakul („transzformálódik”).

Megelőzés és kezelés

A HPV vírusfertőződés megelőzésére a legjobb megoldás a vakcina. Jelenleg Magyarországon a Gardasil 9 oltás is elérhető, amely a 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 típusú HPV ellen véd. Ezt egy 3 oltási séma alapján kell megkapni (0. , 2. , 6. hónap) Promiszkuitás esetén óvszeres védekezés mindenképp javasolt, még ha nem is nyújt 100%-os védelmet, jelenleg ez a legjobb barrier technika a vírus ellen való védekezésben.

Jelen tudásunk szerint az oltás a már meglévő HPV fertőzésen nem segít, azonban számos kutatás kimutatta, hogy a szervezet bizonyos helyzetben könnyebben eliminálhatja a vírusnak bizonyos alfajait.

A már meglévő HPV fertőzés kezelése hosszas folyamat. A fertőződések többsége átmeneti fertőzés, amennyiben a rákszűrés negatív leletet mutat műtéti teendő nem szükséges. Ismert HPV fertőzés esetén a rákszűrés gyakrabban végzendő, hogy amennyiben bármilyen eltérés alakulna ki a méhnyakon, időben felismerésre kerüljön egy esetleges elváltozás. Intézetünkben az utánkövetés nem csak az ismert cytologiai kenetvétellel történik, hanem HPV CM (confidence marker) illetve az igen nagy fajlagossággal és érzékenységgel bíró CINTech biomarker vizsgálatokkal is. Bizonyos immunfolyamatok erősítése a célunk, amelyek elősegítik a vírus kiűzését. Ezt gyógyszeresen illetve életvitel változtatásokkal érjük el.

A leletek értelmezését, esetleges műtéti teendő eldöntését mindig csapatmunkában végezzük, amely során nőgyógyász és patológus részletesen átvizsgálja a beteg teljes anamnézisét, kolposzkópos leletét, iletve cytopatológiai és biomarker eredményeit. Intézményünk patológiai hátterét Prof. Schaff Zsuzsa akadémikus és Dr.Sobel Gábor PhD,med.habil.egyetemi docens biztosítja.

A szemölcsös elváltozásokat intézetünk bőrgyógyásza fagyasztásos technikával távolítja el, amely egy fájdalmatlan eljárás. Szemölcsök számától függően egy vagy több kezelés is szükséges lehet.