Meddőségi kivizsgálás

Nagyon fontos, hogy az okok mögött mindkét fél állhat, ezért javasolt a párt kivizsgálni.

Meddőségi kivizsgálás2021-04-26T19:05:13+00:00

Meddőségi kivizsgálás

Meddőségről akkor beszélünk, ha egy párnak egy év alatt nem sikerül terhességet összehozni. Nagyon fontos, hogy ezt nem feltétlenül a hölgy állapota okozhatja, hanem mindenképp a párt együtt kel kivizsgálni. A kivizsgálás főbb lépései:

  • Partner spermavizsgálata
  • Follikulometria. Egy ciklus során végigkövetjük a peteérést ultrahangvizsgálattal (10,12,14-ik napon). Amennyiben domináns tüszőt látunk (18-20 mm fölött), amely megreped, az ovuláció hiánya okozta meddőség kizárható.
  • Hormonvizsgálatok. A ciklus 3-4 napján, majd később 19, 21, 23-ik napján bizonyos hormonszintek vizsgálata ( FSH, LH, ösztrogén, progeszteron,tesztoszteron stb.) kimutathatnak olyan nőgyógyászati elváltozásokat amely magyarázhatják az infertilitást.
  • HSG (hysterosalpingographia). Lényege, hogy megvizsgáljuk a petevezeték átjárhatóságát. Amennyiben valamely petevezeték összenövések miatt nem átjárható, ez oka lehet a meddőségnek. A beavatkozás egy napos kórházi felvételt igényel, röntgensugárzás alatt egy kontrasztanyagot injektálunk a méhszájon keresztűl a méh üregébe, ezáltal kirajzolódnak a petevezetékek. A beavatkozás nem jár különösebb fájdalommal. Klinikánkon ultrahangos átjárhatósági vizsgálatot is végzünk.
  • Has illetve méhtükrözés során altatásban, kamerák segítségével vizsgáljuk a kismedencei szerveket (petevezetőt) és a méhüreget. Számos méhen belüli elváltozás állhat a meddőség hátterében.