Várandósgondozás

Várandósgondozás2021-04-26T19:00:30+00:00
w

Várandósgondozás

A várandósgondozás lényege, hogy bizonyos laboratóriumi illetve képalkotó (ultrahang) vizsgálatokkal végigkövessük a magzat fejlődését, és amennyiben kóros eltérést észlelünk időben orvosolni tudjuk azt.

A terhesség során bizonyos adatok alapján eldöntjük, hogy magas rizikójú a terhesség vagy sem (testsúly, életkor, alapbetegségek). Ennek megfelelően végezzük a terhesgondozást, és javasolunk szűrővizsgálatokat. Teljesen eltérő egy 25 éves illetve egy 37 éves hölgy terhesgondozási protokollja.

A terhesség első felében a genetikai szűrések a legfontosabbak. 12. héten genetikai ultrahangvizsgálat történik, amelyet szükség esetén kiegészítünk vérvizsgálatokkal, illetve az anya korától függően egyéb vizsgálatokat is javasolunk. 18-20. héten történik a második genetikai ultrahang, ahol a cél ugyanúgy a magzat egészségének a felmérése.

Laborvizsgálatok közül minden trimeszterben javasolt a vércsoport-ellenanyag, vérkép, máj-vesefunkció, vizelet vizsgálata. Ezáltal bármilyen anyai betegséget felismerünk még akár tünetei előtt, és időben kezelni tudjuk. Kiemelten fontos a terhesség során a hepatitisz, szifilisz vizsgálat.

20-24 héten a terheléses vércukorvizsgálat során a terhességi cukorbetegséget zárjuk ki. Kötelező vizsgálat, mivel a terhességi cukorbetegség számos szövődményt okozhat a magzatnak. Szükség esetén intézetünkben endokrinológussal közösen egy megfelelő diétát állítunk be a cukorértékek normalizálása érdekében.

A 30. és 36. héten történő ultrahangvizsgálatok során a magzat növekedését, súlyát, a lepény állapotát, magzatvízmennyiséget, köldökzsinor áramlási értékeket mérünk.

A betöltött 38. héttől hetente 1 CTG vizsgálattal követjük a magzat szívműködését, szükség esetén ultrahangos köldökzsinor áramlási vizsgálatot is végzünk.

A terhesség utolsó heteiben rendszeres vizsgálat, szükség esetén ultrahangmérés javasolt. Mindezek mellett ilyenkor történik a hüvelykenet vizsgálata Streptococcus kórokozóra, amely pozitivitása esetén szüléskor antibiotikum adandó a magzat védelmére.

Terminustúllépés esetén szorosabb obszerváció szükséges: 2 naponta CTG észlelés és szükség esetén a köldökzsinor áramlásának vizsgálata, rendszeres méhszájvizsgálat.

Háttérintézményünk, ahol orvosaink levezetik a szüléseket a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája, itt szükség esetén koraszülött intenzív ellátás is zajlik.

Úgy gondoljuk, hogy a terhesség közben egy egészséges életmód befolyásolja az anya és magzat fejlődését és állapotát, ezért orvosaink létrehozták a FITMAMA projektet, amelynek lényege, hogy a terhesgondozás része legyen a biztonságos testmozgási protokoll, és megfelelő tápanyagbevitel. Terhesgondozásunk során amennyiben igényt tart rá:

http://fitmama.hu/

Legyen Ön is kismama, legyen Ön is FITMAMA!