Fogamzásgátlás

Fogamzásgátlás2021-04-14T20:49:20+00:00

Fogamzásgátlás

A gyógyszeripar fejlődésével a fogamzásgátlók széles palettája elérhető Magyarországon is. A kiválasztott eljárás lényege, hogy személyreszabott legyen. Feleljen meg a páciens elvárásainak, életstílusának, mindennapi tevékenységének.

Orális fogamzásgátló tabletta

Manapság általában minimális hormonadagot tartalmaznak, és rendszeres szedése ritkán okoz mellékhatást. Nemcsak fogamzásgátlásra használandók, a terápia előnyös endometriózis, PCO vagy akár vérzészavar esetén. Hatóanyagukat illetően ösztrogént és progeszteront tartalmaznak, vagy csak progeszteron található bennük. Hatásmechanizmusuk: sűrübbé válik a méhnyak váladéka, csökken a petevezetékek motilitása, elvékonyodik a  méhnyálkahártya, ovuláció gátlás alá kerül.

Fogamzásgátló hüvelgyűrű

A hüvelygyűrű hasonlóan a tabletták többségéhez kétféle hormont tartalmaz (ösztrogén és progeszteron). Tekintettel, hogy nem szájon át fejti ki hatását, a máj kevésbé terhelt. A hüvelygyűrűt 3 hétig kell hordani megszakítás nélkül, majd utolsó héten eltávolítás után jelentkezik a megvonásos vérzés.

Spirál- Méhen belüli eszköz (intrauterine device)

A gyógyszeripar egyik fejleménye a spirál kifejlesztése. Igen hatékony eszköz, amelynek használata nem jelent semmilyen megterhelést a mindennapokra. A spirál egy 3-4 cm méretű rugalmas T alakú eszköz, amely minden nap egy minimális hormonmennyiséget szabadít fel. Egyik legnagyobb előnye, hogy évekig lehet hordani, azonban bizonyos időközönként cserélni javasolt. Mellékhatást nagyon ritkán okoz, és a partnert sem zavarja szexuális aktus közben.

A spirál felhelyezése előtt kötelező egy citológia és alapos ultrahangvizsgálat elvégzése.

Művi meddővététel- sterilizáció

Amennyiben biztosan nem kíván már terhességet a jövőben a művi meddővététel elvégzése is lehetséges választás a fogamzásgátlás elérése érdekében. A beavatkozást írásban kell kérni, és bizonyos gondolkodási időt követően, amennyiben a szándéka még fennáll, elvégezhető a beavatkozás. Laparoszkópos (hastükrözés) behatolásból a két petevezetőt átvágjuk vagy elégetjük, ezáltal a kilökődő petesejt nem találkozhat a spermiummal. A műtét minimál invazivitása miatt (a seb 2-3 cm) nem terheli meg a szervezetet.