Nőgyógyászati szakrendelés

Nőgyógyászati szakrendelés2021-04-26T19:04:23+00:00

Nőgyógyászati szakrendelés

Nőgyógyászati szakrendelésünkön  egyaránt várjuk az éves szűrővizsgálat vagy egyéb nőgyógyászati panaszok kapcsán. A leggyakrabban felmerülő elváltozások:

Petefészekciszták

A petefészekcysta egy igen gyakori jelenség. A ciszták kivizsgálásának első lépése az alapos ultrahangvizsgálat (ciszták száma, mérete, áramlása, képe, homogenitása stb.) Ezt összevetve a panaszokkal, tünetekkel számos diagnózis lehet a háttérben. Bizonyos laborvizsgálatokkal, tumormarkerekkel a cysta jó vagy rosszindulatúsága is vizsgálható.

Egyszerű cysta: Amennyiben ultrahangképen kóros elváltozást nem látunk a cisztában, tumormarkerek is negatívak, és különböző panaszt sem okoz a petefészekcystával nincs teendő. Fél évente javasolt az utánkövetés.

Endometriótikus cysta: Az endometriózis egy krónikus betegség, amelynek lényege, hogy méhnyálkahártya plakkok (endometrium plakkok) találhatóak a méhen kívűl. Ez kifejezett fájdalommal jár menstruáció során, és petefészekcystákban is megnyilvánulhat. Hosszútávon a petefészek endometriótikus cystája hasi összenövéseket, teherbeesési nehézségeket okoz. Az elváltozás gyógyszeres terápiával vagy kiterjedéstől függően hastükrözéses műtéttel megoldható.

Policisztás ovárium szindróma: A PCO egy összetett nőgyógyászati és endokrinológiai elváltozás. A petefészek állománya cisztikusan átalakul, általában ovuláció hiányával, ezáltal teeherbeesési nehézséggel jár. Az endokrinológiai komponensét a szervezet inzulinháztartásának zavara, illetve bizonyos androgén hormonok megemelkedése okozza. Annak függvényében, hogy a páciens tüneteinek enyhítését vagy családtervezést szeretne más és más terápiás eljárások javasoltak.

Méhpolypus

A polypusok általában jóindulatú szövettöbletek, amelyek megjelenhetnek méhszájon, méhnyakon, vagy a méhnyálkahártyán. A felismerése az alapos nőgyógyászati és hüvelyi ultrahangvizsgálat. Elhelyezkedésétől függően más és más tüneteket okozhat. A méhszájon, méhnyakon levők pecsételő vérezgetést okoznak, míg a méhnyélkahártya polypusok rendellenes vérzést, elhúzódó mensruációt okozhatnak, azonban teherbeesési nehézség sem ritka ezen elváltozásokkor. A polypusok kezelése a műtéti eltávolítás, illetve az eltávolított szövet hisztológiai vizsgálata. Műtéteinket a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján végezük.

Myoma

A myomák a méh izomszövetének jóindulatú daganatai. Számuk és méretük változhat. Annak függvényében, hogy hol helyezkedik el más és más tüneteket okozhatnak: fájdalom, nyomásérzés, rendellenes vérzés, visszatérő vetélések, teherbeesési nehézségek, vizelet-székletpanaszok. A myomák növekedhetnek a méh ürege felé, a méhizomzat falában, illetve a méh külső felszíne felé. Kiemelten fontos a felismerése terhes nők esetében.

Amennyiben a myoma nem okoz panaszt a rendszeres ultrahangvizsgálata javasolt. Amennyiben panaszt okoz kétféle terápia létezik: gyógyszeres és műtéti. A terápia eldöntésében a myomák mérete, száma, elhelyezkedése fontos szerepet játszik.

Rendellenes vérzés, menstruációs zavarok

A rendellenes vérzés hátterében több ok állhat:

  • Méhtestpolyp
  • Méhszájpolyp
  • Myoma
  • Terhesség
  • Hormonzavar
  • Daganatos megbetegedés

A kivizsgálás lépései a páciens korától is függnek. Az első lépés egy alapos ultrahangvizsgálat anatómiai eltérések felismerése érdekében. Fertiliskorú nők esetében általában hormonzavar irányába javasolt a kórokot keresni, amennyiben ultrahangon nem észlelünk eltérést. Idősebb korosztályban a menopauza okozhat vérzészavart, vagy a későbbiekben rosszindulatú elváltozások után is vizsgálni javasolt.

Egy kisebb, rendszeres vérzészavar mögött komoly elváltozás állhat, ne hagyja figyelmen kívűl!